1. Există viață de cuplu după infidelitate

De ce un curs psihoterapeutic pe această temă atât de controversată cum este infidelitatea?

 • Pentru că de-a lungul timpului, multe femei care mi-au trecut pragul cabinetului s-au confruntat cu infidelitatea partenerului și majoritatea au ales să lupte pentru căsnicia lor și să meargă mai departe.
 • Pentru că, privind în jurul meu, am constatat că cele mai multe femei care au trecut peste infidelitatea partenerului, dar nu au făcut schimbări semnificative, astfel încât acest eveniment dureros s-a repetat în viață lor.
 • Pentru că am întâlnit situații în care cuplurile au reușit să păstreze armonia o viață întreagă și să nu ajungă la infidelitatea. Sunt excepții, e drept, dar am înțeles că dacă secretele acestora sunt identificate pot fi transformate în reguli și puse în practică de toată lumea.
 • Pentru că știu cu certitudine că poți avea o relație fericită atunci când ești conștientă și faci eforturi în acest sens.

Pentru cine este acest curs?

 • Pentru tine dacă tocmai ai aflat că partenerul te înșală și ai decis să-l ierți pentru simplu motiv că-l iubești.
 • Pentru tine dacă relația ta trece printr-un moment de criză, v-ați îndepărtat unul de celălalt, dar vrei să readuci pasiunea și armonia în cuplu.
 • Pentru tine dacă relația ta este fericită, însă vrei să știi cum poți să o păstrezi astfel, de-a lungul anilor.

Specialista belgiană Esther Perell afirma că infidelitatea este sfârșitul unei relații, punem punct și începem o nouă relație cu altcineva sau cu același partener. Despre cum să construiești o relație nouă cu același partener te voi învăța în această lecție pe care o vom detalia în lecțiile următoare. 

Acest curs NU e pentru tine dacă: 

 • îți imaginezi că există o rețetă magică care va face ca relația să fie ca la început. E nevoie de efort, perseverență și răbdare. Merită? Tu decizi.
 • te afli într-o relație abuzivă, iar infidelitatea este doar picătura care a umplut paharul.

Iată ce vei învăța: 

 • Motivul pentru care suferi când ești înșelată: – se activează trauma primară a abandonului (bebelușul, mama, relația fuzională).
 • Metode prin care să te eliberezi de această suferință (tristețe, furie, tehnica scrisorii)
 • Cum trebuie să comunici cu partenerul astfel încât să nu-l îndepărtezi și mai mult: comunică asertiv, atenție la cei 2 dușmani – critica și reproșul, comunică detașat, cu calm, astfel încât la celălalt să ajungă mesajul, nu doar furia.
 • Cum să negociezi noi reguli în cuplu: întreabă-te dacă mai există iubire, mai puteți fi împreună, vă doriți, cu adevărat, sunteți dispuși să faceți totul pentru această nouă casă. Apoi stabiliți reguli, limite.
 • Cum poți crea o relație autentică dând jos măștile, vorbind despre fricile noastre, dorințele, nevoile noastre… dezvăluindu-ne sufletul pentru a ne întâlni cu adevărat în intimitate.
 • Învață cum să-ți exprimi nevoile emoționale și cum să împlinești nevoile partenerului: ceea ce te-a durut în copilărie, rana de atunci se activează, te doare și acum. E la fel și pentru partenerul tău.
 • Cum să-ți consolidezi relația păstrând vie pasiunea în viața de cuplu: partenerul nu-ți aparține, nu e ca un obiect pe care l-ai cumpărat și e acolo pentru totdeauna… Așa că în fiecare zi trebuie să-i acorzi atenție, să-l seduci iar și iar. Să-l alegi iar și iar. Siguranța este bună, dar atenție! Nu te transforma în mama! Cel mai greu lucru de făcut este să păstrezi distanța corectă care să mențină vie dorința. Poți dori ceea ce ai deja? Da, dacă simt că există riscul să pierd. Creează această doză de incertitudine în cuplu gândindu-te că oricând, altcineva îți va dori partenerul, poartă-te ca și cum oricând poți fi cu altcineva. Multă incertitudine duce la ruptură, puțină incertitudine va păstra vie dorința. 

Nu căuta să-ți refaci relația anterioară momentului infidelității, ci să construiești alta! Aceasta este regula de bază atunci când pornești pe acest drum: relație nouă oameni noi!

Da, pentru că nimic nu rămâne încremenit în timp, totul se schimbă oamenii se schimbă. 

Ne îndrăgostim și ne bucurăm de ce dragoste având iluzia că va fi așa până când moartea ne va despărți. Dar surpriză! Până să ne dăm seama, am și început să pierdem această iluzie printre facturi de plătit, scutece de schimbat, printre rate la casă, oale cu tocăniță…

Cea mai mare iluzie este că odată ce ne-am ales partenerul și am fost aleasă, acesta îmi aparține pentru totdeauna pentru că, nu-i așa, am făcut un angajament. Nimic mai fals! Acesta are nevoi emoționale ( și tu ai, dar ai învățat să-ți negi aceste nevoi) pe care nu știe să ți le comunice și alege să și le împlinească în afara relație.

Pe parcursul celorlalte 14 lecții voi dezvolta toate aceste aspecte pe care ți le-am prezentat și-ți voi oferi soluții pentru situații concrete din viața ta, te voi însoți pas cu pas în tot acest efort și te voi ajuta să-ți închei povestea cu ,,au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.

 Să pornim la drum!